Wednesday, February 26, 2014

Vahva karuott

Nädalavahetus möödus väga usinalt küpsetades ja torte meisterdades. Lisaks iseseisvuspäevale pühendatud tordile valmis ka üks üliarmas karutort. Käisime väikse sugulase katsikul ja mõtlesin, et millal veel tuleb võimalus teha üks armas lasteteemaline tort. Enda sünnipäeval oleks ju natuke veider sellist pakkuda. Kuna väikse poisi nimi on Ott, siis tuligi teha üks lõbus karutort.


Kook koosnes mandlibiskviidist, mille vahel oli maasikavõie (curd) ja vahukoor. Pealt katsin tordi ganache'iga ja sinise martsipaniga.

Mandlibiskviit:
6 muna
1,5 dl suhkrut
2 dl jahu
0,5 dl kartulitärklist
1 dl jahvatatud mandleid
1 tl küpsetuspulbrit

Maasikavõie:
500 g maasikaid (kuna värskeid polnud kuskilt võtta, kasutasin külmutatud maasikaid)
1 aplsini koor ja mahl
1 sidruni koor ja mahl
300 g suhkrut 
200 g võid
6 muna

6 dl vahukoort
maitse järgi suhkrut ja vanilliekstrakti

Biskviidi jaoks vahusta munad suhkruga ning lisa õrnalt segades omavahel segatud kuivained. Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse vormi (28 cm läbimõõduga) ja küpseta 180-kraadises ahjus. Tegin 2 biskviiti - ühe pea jaoks, teisest sai karu lips ja kõrvad.

Maasikavõide tegemiseks pane maasikad koos apelsini ja sidruni koore ning mahlaga potti ja lase natuke pliidi peal podiseda. Püreesta maasikad köögikombainis ning seemnete eemaldamiseks lase segu läbi sõela. Edasi pane segu kuumakindlasse kaussi ning aseta vesivannile. Lisa suhkur ja kuubikuteks lõigatud või. Klopi munad kausis lahti ning lisa maasikatele. Sega pidevalt, kuni võie pakseneb. Lase jahtuda.

Vahusta koor suhkruga, lisa vanilliekstrakt.

Lõika biskviidid kolmeks kihiks, ühest biskviitpõhjast lõika välja lips ja kõrvad. Pane esimene kiht alusele, immuta. Määri kõigepealt põhjale maasikavõie, seejärel vahukoor. Kata teise kihiga ning korda tehtut. Viimaseks kihiks jääb biskviit. 

Kaunistamiseks valmista ganache (kuumuta vahukoor ja vala tükeldatud šokolaadile, sega, kuni šokolaad on sulanud). Kata sellega karu pea ja kõrvad. "Karvase" efekti saavutamiseks tõmba kahvliga šokolaadile väiksed triibud. Karu nina ja kõrvade jaoks vahusta allesjäänud ganache, et saada heledam kreem. Lipsuosa kata martsipaniga. Silmade ja nina juures kasutasin veel vahukoort ja šokolaadi(nööpe).

No comments:

Post a Comment