Soolaseks tordiks tegin muna-kodujuustu ja suitsusingikreemiga võileivatordi "Külluslikud köögiviljakorvid". Alguses oli mõte teha midagi kalaga, aga kuna mu vend pole kõige suurem kalasõber, mõtlesin ka tema peale ja tegin talle sobilikuma variandi. Muna-kodujuustukreemi jaoks läks vaja muna, kodujuustu, võid, soola-pipart ja tilli; singikreemi jaoks suitsusinki, majoneesi, hapukoort, soola-pipart ja tüümiani. Täpseid koguseid ma öelda ei oska, tegin tunde järgi ja tegelikult jäi kreemi veel ülegi - sain teha veel ühe, mitte nii esindusliku väljanägemisega tordi. Võistlustordi tegin vormileiva sisse - lõikasin ääred ühes tükis ümbert ära, immutasin ääred ja põhja piimaga, panin põhja munakreemi, selle peale kihi leiba ning kõige peale singikreemi. Kaunistasin kirsstomatite, paprika, hapukurgi, lillkapsa ja rohelise sibulaga.
Magusaks tordiks tegin rukkileiva-sarapuupähkli tordi pohlamoosiga. Leiva-pähkli kooslus on alati mulle meeldinud ja hapu kodune pohlamoos sobib neile kaaslaseks imehästi. Eriti mõnus oli krõmpsuv leiva-pähkli pralinee tordi vahele pandud kreemi sees.
Retsept ise on aga selline:
Tordipõhi:
4 muna
100 g rukkileiba
100 g kooritud ja röstitud sarapuupähkleid
100 g nisujahu
100 g suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
Kreem:
400 ml vahukoort250 g ricotta kohupiimakreemi
250 g maitsestamata jogurtit
4 spl suhkrut
6 želatiinilehte
Leiva-pähkli pralinee
250 g suhkrut
200 g kooritud ja röstitud sarapuupähkleid
60 g kuivatatud leivakuubikuid (ilmselt sobiks ka riivleib, aga mina kasutasin isetehtud kuivatatud leivakuubikuid)
Lisaks kasutasin veel vahele määrimiseks 1 purgitäie kodust pohlamoosi ja põhjade immutamiseks piima; katteks läks vahukoor ja martsipanist lilled.
Põhja jaoks peenesta köögikombanis leib ja pähklid, lisa jahu ning küpsetuspulber. Vahusta munad koos suhkruga, tasakesi segades lisa juurde leiva-pähkli puru ja sega ühtlaseks. Segu vala küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse koogivormi (mul oli 26 cm läbimõõduga) ning küpseta 180°C juures kuni kenasti kuldpruun ning läbi küpsenud (täpset küpsemisaega kahjuks ei vaadanud, pean veel harjuma sellega, et retseptide kirjapanemisel tuleb iga liigutus ära mõõta :) ). Lase jahtuda ning lõika põhi kaheks kihiks. Kuna tahtsin kõrget torti saada, tegin selliseid põhjasid 2 tükki ehk siis kokku tuli 4 kihti.
Kreemi jaoks vahusta vahukoor suhkruga, sega juurde jogurt ja ricotta. Kuna tort tuli kõrge, lisasin želatiini, et kreem veidi rohkem tarduks ja tort paremini püsti püsiks. Selleks pane želatiinilehed külma vette likku (umbes 10-ks minutiks), vääna kuivaks ning lahusta paaris supilusikatäies kuumas vees, pidevalt segades lisa želatiin peene joana kreemile.
Pralinee valmistamiseks kuumuta suhkrut madalal kuumusel kuni sulanud ja kuldpruuni värvusega. Lisa pähklid ja leivakuubikud, sega ühtlaseks. Vala segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning aja laiali. Valmis pralinee murra katki, pane köögikombaini ning purusta väiksemateks tükkideks. Pralineetükid sega kreemi hulka.
Tordi kokkupanemisel immutasin esimese põhja piimaga, määrisin peale moosi ja kreemi. Sama tegin ka teise ja kolmanda kihiga, neljanda biskviidikihi jätsin kõige peale ning panin tordi mõneks ajaks külmkappi tahenema. Enne serveerimist katsin tordi vahukoorega ning kaunistasin varem valmis tehtud martsipanililledega.
Tegu on kindlasti mu viimase aja lemmiktordiga. Maitsed on mõnusalt Eestimaised ning sobivad ideaalselt tähistamaks kodumaa sünnipäeva. Nüüd on aga jälle aastake aega, et järgmise aasta tordivõistluseks midagi head välja mõelda. :)
No comments:
Post a Comment